Kunstenares Joke Holtrust portretteerde zestien mensen die verbonden zijn met het voormalig TSB-terrein. Roos Deegens, dochter van DTAB-directeur Marcel en kleinkind van DTAB-oprichter Theo was er daar één van.
Roos vertelt: “De stoomblekerij? Dat is waar mijn vader nu met zijn bedrijf (DTAB) zit en het was iets met textiel. Zelf wil ik iets creatiefs gaan doen, iets met tekenen of knutselen. Ik vind het ook leuk om filmpjes voor op internet te maken.”
Theo Deegens (1946) is de opa van Roos. Hij heeft erg lang op de TSB gewerkt en woont er naast. Zoon Marcel is naast de TSB opgegroeid en zijn bedrijf DTAB is er gevestigd.
Theo vertelt: “Ik ben bij de TKD, de Twenste Katoen Drukkerij, in 1961 begonnen als leerlingmonteur in het pand waar nu Kiekeboe zit. Na de LTS metaalbewerking belandde ik bij TSB.TSB en TKD fuseerde in 1967 als TSB en toen werkte ik dus voor de TSB. Ik wilde het liefst in het onderhoud, niet de productie. Het was bij de werkgevers direct verplicht om verder te leren en de bijscholingen (avondschool) werden allemaal betaald. Soms ging je daarvoor ook op pad. Bezichtigingen van bedrijven zoals Ford Amsterdam en Volkswagen in Duitsland. Dat was een heel sociaal gebeuren. In dienst deed ik de machinistenopleiding in Amsterdam. Terug uit dienst werkte ik onder andere in het ketelhuis en steeds schoolde ik bij. Ik werkte bij de technische dienst die reparatie, onderhoud en nieuwe machines ontwierp en was vooral bezig met het aanpassen van de gekochte machines. Je had ook te maken met de storingsdienst, ik woonde na mijn trouwen in 1969 naast de fabriek, dan kwamen ze je 's nachts halen. Geen telefoon, een steentje tegen het raam.”
Na het faillissement
“Toen de TSB failliet ging, werd ik op de loonlijst gezet van het hoofdkantoor in Almelo en in de wacht gezet. Samen met Jan Schreurs, Henk Bolink en Henk Pluimers deden wij het onderhoud ook in Goor van onder andere Lakatex. In 1985 kwam Permess in Goor (het bedrijf kende ik al vanuit Borne) en heb ik de technische dienst opgezet. In 2007 ben ik mijn eigen bedrijf gestart: technische dienst in Nijverdal, eerst gecombineerd met TSB, maar met 62 ½ kon ik vervroegd met pensioen. Toen werd het een adviesburo geworden samen met mijn zoon Marcel. TSB heeft Goor veel gebracht: Apollo werd opgericht, mensen kregen zelfs overdag vrij om te oefenen bij deze muziekvereniging, er kwam een gymnastiekvereniging, hockey (stroom van TSB), zwembad (onderhoud van TSB). Ze bouwden huizen voor het personeel met lage huren.”
Marcel Deegens is de zoon van Theo en vader van Roos.
Marcel vertelt: “Ik heb een opleiding in handel en technische bedrijfskunde. Nadat ik gewerkt had bij Gietart in Midden Oosten en Verre Oosten kwam ik in 2014 bij mijn vader in de zaak met start onder andere Swiftcut. Ik vind het zo mooi dat we ons kantoor nu op het TSB-terrein hebben. Mijn vader werkte bij de technische dienst en hij werkte overal in de fabriek. Wij woonden ernaast. Ik was nog jong, maar ik weet nog dat er een grote olietank stond. Ik mocht daar als klein jongetje door de week niet komen. Op een dag reed ik toch met mijn driewieler het terrein op. Ik werd direct opgemerkt en streng toegesproken. In het weekend liep ik soms met mijn vader mee door de fabriek en dat vond ik heel spannend.
Dit artikel verscheen in een boekwerkje ter ere van de expositie die het textielverleden van Goor vertelt. Het TSB-terrein wordt momenteel ontwikkeld voor wonen, werken en recreatie onder de naam Op Stoom.
Onderschrift bij de foto: Roos Deegens(*2012) met op de achtergrond de exporthallen, links de hallen met de spanramen en papkamers en links op de voorgrond de kantoren van het binnenland